Späť na zoznam článkov

Detoxikácia - jesenná očista tela aj mysle

 

O jarnej detoxikácii počul už snáď každý, menej ľudí však vie, aká dôležitá je aj jesenná vnútorná očista tela. Toxínom sme vystavení celoročne bez ohľadu na prírodný cyklus, cez leto si navyše zvykneme dopriať viac nerestí. Absolvujeme opekačky, grilovačky, doprajeme si viac ťažkého jedla, alkoholu. Aj fantastické „all inclusive“ dovolenky môžu spôsobiť, že jeme viac a častejšie ako sme zvyknutí a ako naše telo reálne potrebuje. Počas jesene na nás pôsobí mnoho faktorov zaťažujúcich psychiku a celý organizmus. Úbytok denného svetla, kolísanie teplôt, veterné a daždivé počasie, k tomu stres z opätovného „sezónneho“ pracovného kolotoča. Toto všetko oslabuje našu odolnosť voči škodlivým baktériám, vírusom, prináša pochmúrne nálady, depresie,.... Spomenutým stavom vieme predísť práve vnútornou očistou tela, ktorá posilní náš imunitný systém, prinesie psychickú vyrovnanosť a väčšiu pohodu.

Ako na to

Na vnútornú očistu tela sa treba pripraviť, dôležitá je vôľa, sebadisciplína, schopnosť odoprieť si škodlivé dobroty, na ktorých sme závislí. Skúste sa počas detoxikačného obdobia vyhnúť strave, ktorá organizmus prekysľuje, zaťažuje a unavuje – mäso, údeniny, konzervovaná strava so syntetickými prísadami, polotovary, sladkosti a potraviny s obsahom bieleho cukru, pečivo z bielej múky, káva, čierny čaj, ovocné džúsy, sladené a sýtené nápoje. Vyhnite sa aj ťažkým pokrmom s množstvom tuku a smotany, alkoholickým nápojom a skúste vynechať alebo aspoň výrazne obmedzte fajčenie. Ideálny očisťujúci jedálny lístok by mal byť postavený na zeleninových polievkach, čerstvej a dusenej zelenine, ryži, strukovinách, celozrnných obilninách. Jednu z najvýznamnejších úloh počas detoxikácie hrajú zelené doplnky stravy ako je šťava zo zeleného jačmeňa, šťava zo zeleného ovsa, chlorella alebo spirulina. Komplex prírodných živín v nich obsiahnutý pomáha viazať na seba toxíny, vylučovať ich z tela von, súčasne tieto živiny vo forme minerálov, vitamínov, enzýmov, aminokyselín, fytonutrientov  telo vyživujú a dodávajú potrebnú energiu.

(odporúčané dávkovanie zelených doplnkov stravy uvádzame na konci článku)

Pitný režim

Pravidelný príjem tekutín vo forme čistej neperlivej vody je absolútny základ každej detoxikácie. Tekutiny fungujú okrem iného ako transportný prostriedok, ktorým sa živiny dostávajú k bunkám. Aj vylučovanie nestrávených splodín látkovej premeny, v tele usadených toxínov a škodlivín zabezpečuje voda v lymfe a v krvi. Deje sa to cez vylučovacie orgány - obličky, pokožku, pľúca. Škodliviny potom vďaka vode opúšťajú telo v moči, pote či vydychovanom vzduchu. Ľudské bunky obsahujú 60 – 70% vody, ak obsah klesne pod 50%, životné procesy ochabujú, toxíny sa z buniek vylučujú pomalšie a ťažšie, bunky predčasne starnú, telo sa stáva náchylnejšie na celý rad ochorení. Nedostatok tekutín sa môže prejavovať napríklad bolesťami hlavy, problémami s pamäťou, únavou či zápchou. Hlavne tento problém s vylučovaním je v priebehu detoxikácie absolútne nežiaduci, najväčšia časť škodlivín totiž opúšťa telo práve stolicou. Počas detoxikácie by ste mali vypiť 2-3 litre tekutín denne. Najvhodnejšia je čistá neperlivá voda, prípadne ju môžete z času na čas nahradiť čerstvou zeleninovou šťavou či bylinkovým čajom.

Pohyb a relax

Počas detoxikácie je dôležitý aktívny pohyb, pokiaľ možno na čerstvom vzduchu. Pohybom detoxikáciu podporíme - zrýchlime krvný obeh, zlepšíme využiteľnosť kyslíka v tkanivách, podporíme vylučovanie odpadových látok v podobe potu, zhodíme zo seba stres. Vhodné sú napríklad aerobické cvičenia ako beh, bicyklovanie, turistika, tancovanie alebo aj niektoré fitness cvičenia, mali by sa však striedať so strečingom. Pred cvičením na zahriatie, po cvičení na uvoľnenie. Vylučovaniu škodlivín napomáha aj joga, prináša pokoj, vyrovnanosť, správnymi dychovými cvičeniami podporíme pľúca a ich detoxikačnú činnosť.  Ďalším spôsobom zintenzívnenia vnútornej očisty je saunovanie, obzvlášť vhodné práve v chladných jesenných a zimných dňoch. Podobne ako aktívne cvičenie prekrvuje organizmus a podporuje vylučovanie odpadových látok z tela cez pokožku.

Vedľajšie účinky detoxikácie

Počas prvých dní sa môžu prejaviť negatívne účinky detoxikácie – nevoľnosť, bolesti hlavy, depresie, bolesti svalov, nepríjemný dych, vyrážky na pleti, prípadne sa môžu vrátiť prekonané zápaly z minulosti.... Ak vylúčime nedostatočný pitný režim, potom sú tieto príznaky čiastočne dôsledkom uvoľňovania chemikálii, s ktorými telo nedokázalo účinne naložiť. Čím sú výraznejšie, tým je zjavnejšie, že detoxikáciu potrebujete. Dôležité je aby Vás práve toto neodradilo a aby ste v očistnej kúre pokračovali. V prípade, že sú príznaky silné, znížte dávkovanie zelených „potravín“ a nepríjemné prejavy ustúpia. Detoxikácia bude potom trvať dlhšie, ale bude pre Vás menej zaťažujúca. Ak sa budete detoxikovať pravidelne, ideálne 2x ročne, tieto príznaky budú čím ďalej tým slabšie a časom môžu úplne vymiznúť. Detoxikáciu a nižší príjem stravy môže sprevádzať pocit chladu, tento vedľajší účinok je bežný, neznižujte preto dávky zelených „potravín“, tu pomôže len teplejšie oblečenie.  

Udržiavanie nízkej toxicity

Udržiavať organizmus čistý nie je v súčasnosti vôbec jednoduché. Nástrahy na nás číhajú doslova na každom kroku. Vonkajšie životné prostredie nevie jedinec výrazne ovplyvniť, môžeme však každý samostatne postupne obmedzovať používanie chemikálii a znečisťujúcich látok a nahrádzať ich ekologickými prípravkami. Keď budeme ohľaduplní k prírode, vráti sa nám to v čistejšom ovzduší, vode, potravinách. Čo sa týka stravy či pohybu, tu je výber životného štýlu plne v našej moci. Absolvovanie očistnej kúry pomôže mnohým pomerne rýchlo prejsť na zdravší životný štýl. Počas dlhých týždňov si telo zvykne na zdravé potraviny, osvojíme si pitný režim, športové aktivity, bola by teda škoda skĺznuť po detoxe do starých koľají. Čím zdravšie budeme žiť, tým lepšie sa budeme cítiť a dokážeme sa tešiť aj z bežných, každodenných udalostí.

Veľa šťastia, pevnej vôle a optimizmu v úsilí o zdravé telo, jasnú myseľ a pokojnú dušu !

 

Dávkovanie zeleného jačmeňa/ovsa a chlorelly/spiruliny počas detoxikácie

Jačmeň alebo ovos? 

Účinok oboch druhov trávnych štiav je rovnaký, rozdiel je v chuti a minimálne rozdiely sú vo výživových hodnotách. Jačmeň je jemnejšej chuti, má mierne vyšší obsah vápnika a vitamínu E; ovos s trochu vyššími hodnotami horčíka a železa má výraznejšiu trávovú chuť . Trávne šťavy sa pijú vždy na lačný žalúdok, minimálne 20 min. pred jedlom alebo najskôr 2 hodiny po jedle.

Chlorella alebo spirulina?

Obidva druhy sladkovodných rias majú silný detoxikačný účinok, rozdiel je v množstvách obsiahnutých živín. Chlorella obsahuje viac zinku, mangánu, vitamínu B2(riboflavín) a samozrejme chlorofylu, ktorý čistí a regeneruje sliznice žalúdka, čriev, neutralizuje pachy telesných tekutín aj stolice. Je ideálna napríklad pre ľudí s dlhodobými problémami s trávením a vylučovaním. Spirulina je bohatšia na vitamín D, chróm, vápnik, selén, draslík, obsahuje fykocyanín, ktorý okrem iného stimuluje orgány imunitného systému. Chróm a fenylalanín sa podieľajú na znižovaní  chuti na sladké. Spirulina je ideálna pre tých, ktorí chcú počas detoxikačného programu zhodiť nadbytočné kilá.  Ideálny čas na užitie tabliet chlorella alebo tabliet spirulina je tiež pred jedlom.

 

Dávkovanie pre prvoužívateľov zelených „potravín“

1.deň 3x denne 1 tbl. chlorelly/spiruliny a 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno

2.deň 3x denne 2 tbl. chlorelly/spiruliny a 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno

3.deň 3x denne 3 tbl. chlorelly/spiruliny a 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno

4.deň 3x denne 4 tbl. chlorelly/spiruliny a 2x 1/2 čajovej lyžičky jačmeňa/ovsa ráno a večer

5.deň 3x denne 4 tbl. chlorelly/spiruliny a 2x čajovú (zarovnanú) lyžičku jačmeňa/ovsa ráno a večer

6.deň 3x denne 5 tbl. chlorelly/spiruliny a 2x čajovú (zarovnanú) lyžičku jačmeňa/ovsa ráno a večer

7.deň 3x denne 6 tbl. chlorelly alebo 5 tbl. spiruliny a 2x čajovú(zarovnanú) lyžičku jačmeňa/ovsa ráno a večer

Ďalšie dni pokračujte v dávkovaní zo 7.dňa po dobu 5 až 10 týždňov.

 

Ak ste zelené doplnky stravy užívali už pred detoxikáciou, potom od prvého dňa dodržiavajte dávkovanie ako prvoužívatelia od 7. dňa.

 

Doba detoxikácie môže byť odlišná od zanesenia organizmu a dávkovania upraveného na základe vedľajších účinkov. 5 týždňov stačí užívateľom, ktorí sa aj bežne zdravo stravujú, športujú, užívajú zelené doplnky pravidelne už minimálne 3 mesiace, resp. absolvujú detox pravidelne 1-2 x ročne. Ak ste detoxikáciu ešte neabsolvovali a ani ste si nedávali zvlášť pozor na výber stravy, je najvyšší čas na zmenu, počítajte však s tým, že očistný proces môže trvať od 2 až do 6 mesiacov.

 

Odporúčané dávkovanie zelených „potravín“ na udržiavanie nízkej toxicity, vyrovnaného pH, pre posilňovanie imunity – prirodzenej obranyschopnosti organizmu:

  1. 3x denne 3-4 tbl. chlorelly/spiruliny a 1 čajová (zarovnaná) lyžička jačmeňa/ovsa ráno  alebo
  2. 1x denne 5 tbl. chlorelly/spiruliny ráno nalačno a 2x denne čajová (zarovnaná) lyžička superfood+  ráno, na obed lebo večer pred jedlom

Späť na zoznam článkov