Späť na zoznam článkov

Chlorofyl

 

V zložení výživových doplnkov Green Power nájdete na popredných miestach v zozname chlorofyl.  Čo je chlorofyl? Aký je jeho prínos pre ľudský organizmus?

 

Trošku z biológie

Chlorofyl je prírodná látka, ktorú obsahujú zelené rastliny,  niektoré riasy a aj baktérie, v ktorých prebieha fotosyntéza.  Všeobecne platí, že chlorofyl sú veľké molekuly tvorené väčšinou uhlíkom a vodíkom. V centre každej molekuly chlorofylu sa nachádza jeden atóm horčíka obklopený dusíkatou skupinou atómov. Usporiadanie vo vnútri molekuly chlorofylu je veľmi podobné usporiadaniu v molekule hemoglobínu, červeného krvného farbiva, rozdiel je iba v tom, že hemoglobín nemá v centre horčík, ale železo.

Fotosyntéza prebieha v chloroplastoch (zelené častice, v ktorých sa nachádza chlorofyl). Keď molekula chlorofylu pohltí fotón svetla, elektróny v molekule sa stanú aktívnymi a presťahujú sa do vyšších energetických rovín. Pomocou fotónov sú z molekúl vody odstránené atómy vodíka. Tak sa oxid uhličitý zmení  na cukor, ktorý potom rastliny používajú ako zdroj energie.

Tým, že zabezpečuje fotosyntézu , nevyhnutnú pre všetky živé organizmy, si chlorofyl vyslúžil až rozprávkovú prezývku, "tekuté slnko".

V priebehu rokov sa chlorofyl v lekárstve i u laikov používal rôzne, cez osvieženie dychu až po neutralizáciu štipľavého zápachu moču. Taktiež sa v histórií využíval aj na liečbu črevných ochorení, ako je zápcha, dokonca bol dôležitým pomocníkom pri liečbe anémie, na zvýšenie krvotvorby a napomáhal k rýchlejšiemu hojeniu rán. Niektoré štúdie poukazujú na to, že zelený pigment nájdený v rastlinách môže byť veľmi prospešný pri prečisťovaní organizmu od látok, ktoré spôsobujú rakovinu a neovládateľné nádorové bujnenie.

 

Súčasné využitie chlorofylu

Dnes je chlorofyl v oblasti zdravého životného štýlu pomerne známym pojmom. Do povedomia širokej verejnosti ho dostali hlavne “zelené potraviny“, pod ktorými rozumieme napríklad aj mladý zelený jačmeň, mladý zelený ovos, riasy chlorellu či spirulinu. Ich rastlinná miazga je na chlorofyl nesmierne bohatá.

V súčasnosti sa tento zelený poklad používa hlavne na osvieženie krvi, má  protizápalové, antibakteriálne, dezinfekčné aj dezodoračné vlastnosti, je vhodný na osvieženie dychu ako aj dezodoráciu telesných tekutín potu, moču alebo elimináciu zápachu zo stolice. Dokáže chrániť vnútorné orgány aj u ľudí, ktorí trpia problémami s trávením alebo vredmi v tráviacej sústave. Vyčistí a zahojí poškodené sliznice ústnej dutiny, žalúdka, čriev.

Chlorofyl  sa odporúča aj starším ľuďom, u ktorých by mohlo dochádzať k hromadeniu železa v tele, čo je mimoriadne nebezpečný stav. Chlorofyl tomuto stavu pomáha účinne predchádzať, rovnako ako aj obávanej rakovine.

Detoxikačný účinok chlorofylu sa prejavuje v tom, že účinne zbavuje telo toxických, odpadových látok a škodlivín, ktoré vznikajú nielen nevhodným stravovaním s nadbytkom chemických látok, konzervantov, cukrov, ale aj zlým trávením, používaním drogérie plnej chémie alebo aj samotným bývaním v meste, teda z prostredia v ktorom žijeme či pracujeme.

Nesmieme zabudnúť spomenúť aj jeho zásaditý účinok, chlorofyl účinne pôsobí proti prekysleniu organizmu, podieľa sa na obnove acidobázickej rovnováhy (rovnováhy kyselín a zásad v organizme) a tým významne prispieva k prevencii  pred celým radom ochorení. Má preukázateľné účinky aj na spomalenie procesu starnutia, je jedným z najsilnejších antioxidantov.

Účinok chlorofylu je teda priaznivý pre celý organizmus, predovšetkým pre:

dýchacie orgány - pľúca, priedušky, krk, vedľajšie nosové dutiny a nos

žalúdok a črevá - pečeň, žlčník, hrubé črevo a celý tráviaci systém

močový a vylučovací systém - ľadviny, močový mechúr a močovody

kožu - potné a mazové žľazy a slzné kanáliky

lymfatický systém - miazgové cievy a uzliny

 

Nie je chlorofyl ako chlorofyl

Chlorofyl je mimo svojho prirodzeného prostredia veľmi nestály. Ak sa podarí chlorofyl z rastlín extrahovať, je ťažké udržať ho v bioaktívnom a teda zdraviu prínosnom stave. Pridaním stabilizujúcich činidiel do čistého chlorofylu vznikne lacná zlúčenina rozpustná vo vode. Táto je síce farebne stála, ale pre telo nevyužiteľná, takže zdravotný prínos chlorofylu takto upraveného mizne. Preto lacné farmaceutické produkty z chlorofylu nefungujú.

Najvyššie využitie pozitívnych účinkov chlorofylu dosiahneme konzumáciou čerstvej listovej zeleniny a rovnako kvalitných organických zelených doplnkov stravy. Green Power organické prášky z trávnych štiav rovnako ako tablety z riasspracovávané šetrnými technológiami a pri nízkych teplotách aby v nich bola zachovaná enzymatická aktivita a samozrejme chlorofyl vo svojej prirodzenej forme.

Zelené doplnky stravy dodajú nášmu telu živiny a energiu podobne ako ju dodá chlorofyl prostredníctvom fotosyntézy rastlinám. Doprajme si aj my pozitívnu energiu „tekutého slnka“.


Späť na zoznam článkov